Helse
Helsekost
Slanking
Trening
Mosjon
Oppskrifter
Webshop
 
Forsiden
Pekere
Legg til favoritter

Ut av sengehalmen - og bli fortere frisk

Hvem sier at sengen er det beste stedet når man er syk? Nå viser det seg at for lang tid under dynen heller gjør deg sykere enn frisk igjen.


Vil du komme deg raskt etter syksom, er det bare å komme seg opp av sengen. Australske forskere ved University of Queensland har nemlig gjennomgått et stort antall undersøeklser og ca 6000 journaler fra folk med forskjellige sykdommer for å finne bevis for at man ikke blir bedre av å ligge i sengen. Men det fant de ikke. I stedet oppdaget forskerne at pasienter som var blitt sendt til sengs, faktisk hadde flest komplikasjoner fra sykdommen, f.eks. mer smerter, mer kvalme, og høyere dødelighet blant hjertepasienter.

Konklusjonen er at uansett situasjon, fra vanskelige svangerskap til hjerteproblemer, er det best å være aktiv.

Tidligere skulle du ligge i sengen og samle krefter når du var syk. Selv nybakte mødre lå noen uker etter fødselen for å hente seg inn. I dag vet legene at det er feil. Når du holder sengen utover de nødvendige timene med nattesøvn, begynner kropen å ta skade.

Musklene kommer i gang. Du mister ikke muskelceller av å ligge, men noen celler blir mindre. Og det går fort. Etter noen dager i horisontal stilling har du færre krefter i armer og ben, og på en uke mister du opptil 20 % av styrken.

Skjelettet holder seg sterkt. Å være inaktiv stjeler nemlig kalk fra skjellettet, og det gir økt risiko for brudd i armer, ben og rygg. Ikke engang næringsrik kost og mineraltilskudd slår regelmessig mosjon når det det gjelder å bygge opp benmasse.

Du unngå blodpropp. Risikoen er høyere allerede få timer etter at du har lagt deg. Blodpropper dannes gjerne i årene i bena. Jo lenger du ligger i sengen, desto større er risikoen. Derfor får pasienter over en viss alder ofte blodfortynnende medisin eller støttestrømper som forebygging når de ligger på sykehus.

Du bevarer humøret. Mange undersøkelser har nelig vist at humøret vårt - iallefall til en viss grad - er avhengig av hvor fysisk aktive vi er.Mest populære artikler:

Tips om mat og mosjon
Pilatesmetoden
Ja, Nei mat?
Forbrenn kalorier lett
Veien mot en flat mage
 
Helseguiden.com 2008
Kontakt Oss | Privacy Policy